Conciliació familiar: és possible

Moltes persones no poden gaudir d’un bon equilibri entre el món laboral i el familiar. La llei 18/2003 (4 de juliol) recolza a les famílies i per la conciliació de vida familiar, per eficàcia laboral, familiar i personal, però el que diu la llei dista molt de la realitat amb que s’enfronten dia a dia les famílies d’aquest país.

La conciliació familiar produeix un impacte positiu en tots els àmbits de la vida. No hauria de ser necessari incidir en el valor que tenen les habilitats, coneixements i capacitats que es desenvolupen en la família, però, lamentablement, cal recordar-ho constantment, ja que sembla que els responsables polítics se n’obliden fàcilment.

Parlem, doncs, de com poden les famílies treballar i estar juntes sense que això perjudiqui la seva convivència.

Vuit mesures que t’ajudaran a conciliar fills i treball en 2018:


Els permisos de paternitat i maternitat han canviat la durada de temps. Als pares els han augmentat dues setmanes més i a les mares, les baixes les duren ara 16 setmanes. Cobraran el 100% del seu sou els que exigeixin haver-hi cotitzat un període de 180 dies durant els últims set anys.

A més a més, quan neix un nen, fins que compleixi els 8 anys, els pares tindran el dret de demanar reduir la jornada laboral, tot i que aquesta opció implica, malauradament, una reducció del salari.

  1. El permís de paternitat: abans eren dos setmanes, i ara un mes, en aquest temps té el dret de cobrar el 100% de la seva base reguladora. Però, per sol·licitar-ho, has de tenir cobert un període de cotització de 180 dies, i estar afiliat a la seguretat, abans dels 7 anys.
  2.  El permís de maternitat: en Espanya la baixa de maternitat és de 16 setmanes, durant aquesta baixa la treballadora cobrarà el 100% del seu sou, encara que per això, s’exigeix haver cotitzat al menys 180 dies durant els últims 7 anys, o 360 en tota la vida laboral. Té dret a passar-ho bé de les seves vacances en una data diferent, inclús, encara que hagi finalitzat l’any natural al que correspondeixin dites vacances.
  3. Mesures de seguretat per embarassades i lactants: prohibició a les dones embarassades o lactants del treball nocturn i hores extraordinàries, així com aixecar o empènyer grans pesos que exigeixin un esforç físic excessiu.  
  4. Permís de lactància: tenen dret d’ una hora d’absència del treball per cada vuit hores de treball, poden dividir aquesta hora en dos meitats, la duració del permís s’incrementarà proporcionalment en els casos de part múltiple. 
  5. Reducció de la jornada: la llei de conciliació recull el dret a reduir la jornada per cuidar a nens menors de 8 anys, es tracta d’un dret no retribuït que vindrà acompanyat d’una reducció salarial.
  6. Modificació de la jornada laboral: també és possible sol·licitar a l’empresa una adaptació de l’horari de treball sense la necessitat de tindre que reduir la jornada i per tant també el salari, però l’empresa pot reservar-se el dret a concedir-la o obrir la porta a complots com els assenyalats en l’apartat anterior
  7. Excedències: si tu demanes la paternitat o la maternitat, per cuidar algun familiar malalt tens el dret de que et guardin el teu lloc de treball a l’empresa, com a molt un any. El temps d’exedència compte com a cotitzat si és per cuidar a fills com a mínim fins a 2 anys, o a altres familiars.
  8. Ajudes per autònoms: si els treballadors per compte d’altri ja se’ls veuen i ho desitgen per compaginar el seu treball amb la seva maternitat o paternitat, hi ha altres col·lectius que ja entra, directament, a la categoria d’herois. Els treballadors autònoms, afortunadament, també tenen (alguns) drets laborals. Entre ells, disfrutar del permís retribuït per maternitat o paternitat, havent cumplert els mateixos requisits que els treballadors per compte d’altri en relació al període mínim de cootització.